Elitloppet – den stora festen

Elitloppet är en fest. Det är Sveriges absolut största tävling inom travsporten och samtidigt en av världens mest prestigefyllda. Elitloppet har dessutom en lång historia. Det första loppet gick redan 1952, och då som alltid på Solvalla. Loppets egentligen namn är Solvallas internationella elitlopp, men Elitloppet har blivit ett vedertaget begrepp som används av både publik, media och aktiva.

Till Elitloppet bjuds 16 stycken olika hästar in från hela världen. Hästarna lottas ut i två olika lopp, så det blir åtta hästar i varje, och de som placerar sig på de fyra första platserna i respektive lopp går sedan vidare till den stora Elitloppsfinalen. Det loppet genomförs knappt tre timmar efter att sista försöksloppet avgjorts, för att häst och kusk ska få samla sig och ladda på nytt. Det är också placeringen i försöksloppen som bestämmer hur kusken får välja startposition i finalen.

Elitloppet är ett sprinterlopp, eftersom att det går över 1609 meter, en engelsk mil, och är det kortaste av varianterna. Det gör att snabba och starka hästar är att föredra i det här loppet, men det är bara en del av ekvationen. För att lyckas i Elitloppet behöver du också vara en smart, erfaren och kunnig kusk för att styra hästen rätt och utnyttja de lägen som ges. Om man lyckas ta sig till första position och passerar mållinjen som första häst har man sprungit in tre miljoner i vinstsumma. Fransmännen dominerade Elitloppet under 60-talet, men i modern tid har Sverige kommit ikapp, där Nahar med Robert Bergh och Commander Crowe med Christophe Martens är de senaste svenska vinnarhästarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *