En svensk travarlegendar

Det är inte speciellt ofta som det dyker upp en riktig stjärna på den svenska travhimmeln, men det händer ibland. Ofta har det att göra med varmblodiga hästar, där Ego Boy och Copiad är klassiska namn på klassiska hästar som totalt dominerade i deras grenar. Det är något praktfullt och stiligt över sådana hästar som verkligen defilerar och visar på hög klass och dominans. Det är långt ifrån alla hästar som stiger till den nivån, och framför allt är det inte under speciellt många år som de håller den klassen. Till slut tar kroppen slut och de går vidare till avel istället för att kunna föra sina goda gener vidare.

Men det finns ett exempel som fullkomligen pulvriserar de andra och det är i kallblodsgrenen. Normalt sett är kallbloden mindre och kraftigare än varmblod, och de är betydligt långsammare. Men det finns en häst som har visat att det går att tävla också som kallblod i varmblodstempo, nämligen Järvsöfaks.

När Järvsöfaks var på sin absoluta toppnivå så var det ingen fråga om han skulle vinna eller inte. Frågan var snarare med hur mycket han skulle vinna, för så totalt dominant var han. Det var lite tudelat för spelarna att Järvsöfaks fanns med på kupongen, för det gav inte speciellt hög utdelning om han vann loppet, men å andra sidan så spelade det inte så stor roll när de fick se en verklig världsstjärna briljera i travovalen. Dessutom är det många som tycker om att ha en helt säker spik på kupongen, och när Järvsöfaks var med var han verkligen en sådan. Ta en titt på klippet nedan och se när Järvsöfaks sätter världsrekord för kallblod.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *