Frisk & pigg i vinter

Hösten och vintern är, tycker jag, två väldigt vackra årstider men de har också sina nackdelar. Det gäller inte minst att mörkret och kylan gör oss lite… dåsiga. Bristen på ljus gör att vi förlorar energi. Personligen tycker jag det är värt det. Årstidernas växlingar är en del av livet, och vi skulle inte uppskatta våren lika mycket om den inte följde på en kall vinter. Utan kontraster blir livet lite mindre värt att leva helt enkelt och det gäller i stort som smått. Men ändå.

Det hindrar inte att jag försöker hitta olika sätt att hålla mig pigg under hösten och vintern (och frisk. Förkylning är ingenting jag uppskattar även om det är skönt när man väl blir frisk. Återigen, kontraster.). För att motverka sådant så finns det en del saker jag äter (och dricker) mer av under de kalla och mörka årstiderna än annars.

Choklad
Choklad, speciellt då i form av en kopp varm choklad, är någonting som många av oss minns från när vi var barn. Det är betydligt färre vuxna som dricker varm choklad (men äta choklad i fast form, det gör vi). Själv har jag sedan några år börjat med att dricka varm choklad under kalla och ruggiga höst- och vinterdagar. Varm choklad är inte bara gott, utan det värmer också på ett sätt som kaffe och te inte riktigt lyckas med. Det finns faktiskt vissa belägg för att det inte bara är en illusion. Enligt brittiska tidningen Guardian så ökar varm choklad mikrocirkulationen i huden vilket värmer. I vilket fall som helst så är det gott.

Ginseng
Ginseng är en medicinalväxt från (i huvudsak) Kina som blivit populär även här i väst. Till skillnad från många andra så kallade medicinalväxter så har ginseng bevisligen olika positiva effekter och den studeras flitigt. En av sakerna med ginseng som gör att jag använder den regelbundet under höst och vinter är att den är uppiggande, men det är inte det enda skälet. Ginseng stärker också immunsystemet, vilket till viss del uppväger den försvagning som sker till följd av ökad kyla. Kom ihåg, det är inte kylan som gör att man blir förkyld. Kylan gör bara att man blir mer mottaglig för olika sjukdomar på grund av att ens immunförsvar inte befinner sig på topp! Du kan hitta mängder med olika ginseng-produkter till bra pris hos Vitapost.

Det finns givetvis massor med andra bra saker som man ska stoppa i sig under vintern – en klassiker är ju apelsiner, som också de hjälper immunsystemet och innehåller mycket C-vitamin. Men för mig är choklad och ginseng grunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *