Hästhoppning & Dressyr

hästhoppningJag har buntat ihop hästhoppningen och dressyren, dels för att det sammanfattningsvis inte kräver så mycket mer, och dels för att det egentligen bara är en introduktion som inte behöver innehålla så mycket.

Hästhoppning är en gren inom hästsporten som Sverige mycket länge har varit bra på. Malin Baryard och Rolf-Göran Bengtsson är kanske de främsta stjärnorna som Sverige har fått fram inom idrotten, och vi viker inte heller ner oss när det kommer till den internationella konkurrensen. Både i de prestigefyllda OS-tävlingarna och i världscupen finns det alltid en svensk med någonstans i toppen, och det är väldigt glädjande att se.

En utmanande sport

Hästhoppning är minst sagt en utmanande sport, och den som någon gång har varit i närheten av ett hinder i verkligheten vet att det inte är låga höjder som ryttare och häst behöver ta sig över. Det handlar om att ryttare och häst tillsammans ska fungera perfekt och att hästen kan tolka alla signaler som ryttaren ger. Just den delen är vi svenskar väldigt bra på, vi har en lång och fin tradition bakom oss, men vi har ett antal steg kvar till stornationerna inom hästhoppningen, Tyskland och USA.

Dressyr – rörelser i perfektion

En annan sport där Sverige är bra, dock kanske inte lika bra men fortfarande med bland eliten, är dressyr. Det här är kanske en av de svåraste saker man kan göra som ryttare, för det gäller att styra hästen exakt in i minsta detalj. Dressyr handlar om rörelser i perfektion, för i slutänden är det en bedömningssport där dina rörelser med hästen betygsätts. Ett sådant upplägg kräver extremt mycket träning och förståelse för hur en häst fungerar, samtidigt ska man träna tillräckligt mycket för att ge signaler till hästen som inte syns, för syns signalerna blir det poängavdrag. Det är extremt utmanande och svårt, men det ser väldigt vackert ut!