Tak över huvudet

Jag skrev för inte så länge sedan lite om hur man kan hålla sig frisk och pigg under vintern men efter att ha tänkt lite vidare på det hela så inser jag att jag missat det allra viktigaste: att ha någonstans att bo. Det är en lyx som de flesta av oss inte tänker på. Vi tar det för givet och tror att hemlöshet inte är någonting som kan drabba oss. Men ingen går säker. Ett exempel är Per Holknekt, som gick från att ha allting till att bli uteliggare – för att sedan återigen lyckas ta sig tillbaka. (http://www.dn.se/nyheter/fran-uteliggare-till-innedesigner/) Hemlöshet är någonting som ökar i Sverige, och det beror inte enbart på att vi numera räknar på ett delvis annorlunda sätt än vi gjorde för 15 år sedan. Kriterierna har utvidgats, men även om vi använder de gamla så ser vi en tydlig ökning.

Kommunerna räcker inte alltid till
Det finns många anledningar till att hemlösheten ökar och helt klart är att inte alla kommuner klarar av situationen. Därför fyller olika frivilligorganisationer ett viktigt syfte. I en perfekt värld så skulle inte välgörenhetsorganisationer behövas men vi lever inte i en perfekt värld. Till exempel Frälsningsarmén fyller här en viktig funktion, genom att ordna olika former av tillfälliga boenden (se till exempel här: http://www.fralsningsarmen.se/Verksamhet/Socialt-arbete/Hemloshet-och-boenden/). Jag är själv inte medlem i Frälsningsarmén men jag tycker de gör ett bra jobb, och ger dem pengar då och då – men kanske inte så ofta som jag både borde och har råd med.

En liten sak som kan verka lite tveksam med Frälsningsarmén är den religiösa biten. Inte så att jag har någonting emot kristna, men ändå: Hur pass mycket av vad de gör är hjälparbete och hur mycket är missionerande? Faktum är att Frälsningsarmén är bra här, och inte försöker tvinga på någon sin tro. Det viktiga är att hjälpa, övertyga genom ett gott exempel. Det påminner lite om en snickargrabb från Galiléen, som även han var mån om att hjälpa de som hade det svårt. Som avslutning följer en liten film jag hittade på nätet där en frälsningssoldat går in på det där med missionerande och hur det fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *